Saturday, January 16, 2010

Diaesitykset oppimisalustalle - tallennustilaa säästäen. Opas aloittelijalle

Diaesityksistä on tullut koulukäytössä piirtoheittimen korvaajia. Enää vanhoja diaprojektoreitakaan ei ole, vaan diaesitykset saa helpoiten tietokoneelta. Ongelmana on kuitenkin PowerPoint-tiedostojen suuri koko, sillä oppimisalustalla opettajan henkilökohtainen tallennustila on rajoitettu. Koulussamme käytettävässä Opit -palvelussa varattu tila opettajaa kohti on 20 000 kilotavua, eli 20 M ja diaesitys, jota seuraavassa käsittelen on kooltaan 7,9 M. Siinä on tosin valokuvia, mutta niitä on vain yhdeksän.

Kätevin tapa on tallettaa diaesitykset sivustoille, jotka tarjoavat diaesitysten jakopalveluja. Erityisesti Suomessa tuntuu nykyisin olevan nousussa Slideshare, mutta tätä postia kootessani päädyin käyttäjäystävällisyytensä takia Docstoc-palveluun. Slideshare tuotti odottamattomia latausongelmia, mikä voi tietysti olla minun tietokoneeni vika. Periaate näillä sivustoilla on yleensä sama, joten kukin voi valita mieleisensä. Ohjeet on tehty vasta-alkajia varten ja sisältävät kaikki välivaiheet. Kuvat saa suuremmiksi napsauttamalla niitä.

Näissä palveluissa on ajatuksena jakaa materiaaleja toisten käyttäjien kesken, seurailla mitä ystävät lataavat, kommentoida ja jopa antaa pisteitä esityksistä. Kaikki eivät kuitenkaan halua jakaa materiaalejaan muille, joten olen seuraavassa kuvannut miten lataus tehdään ulkopuolisille näkymättömäksi ja viedään sieltä esitettäväksi koulun suljettuun oppimisympäristöön.

Ensin kirjaudutaan käyttäjäksi. Käyttäjänimen voit valita itse. Palvelussa jo käytössä oleva käyttäjänimi on mahdoton valita ja joskus on tarpeen vaihtaa ensimmäinen ehdotus. Valitse sopiva salasana ja syötä se varmistuksen vuoksi kahdesti. Näin vältetään kirjoitusvirheet, sillä salasana ei näy laatikossa. Syötä toimiva sähköpostiosoite. Tavallisesti lähetettyäsi rekisteröitymistiedot eteenpäin saat sähköpostiisi vahvistusviestin, jossa olevaa linkkiä klikkaamalla vahvistat, että olet kyseisen sähköpostiosoitteen haltija. Täällä on lisäksi ns. CAPTCA eli kirjaimia tai numeroita, jotka pitää kirjoittaa lomakkeeseen sen vahvistamiseksi, että olet ihminen etkä valetilejä luova tietokoneohjelma.



Rekisteröitymisen jälkeen seuraavilla kerroilla syötät vain käyttäjätunnuksesi ja salasanasi. Vain henkilökohtaisella koneella voit valita remember me on this computer. Jos et muista salasanaasi, voit valita forgot password -linkin ja salasana lähetetään sähköpostiosoitteeseesi. Sinun on siis syytä muistaa, miltä sähköpostitililtä liittymisen teit mikäli sinulla on useita tilejä käytössä.

 
Sivun yläreunasta löytyy Upload -välilehti. Sen valitsemalla saat sivun, jolla voit valita tapahtuuko lataus julkisesti vai yksityisesti. Valinta koskee kaikkia tällä latauskerralla valitsemiasi tiedostoja ja valinta tehdään eri latauskerroilla erikseen.

 

Lataus kestää jonkin aikaa ja edistymisen näkee sivulla olevasta palkista/palkeista.

 

Kun lataus on suoritettu, voit täyttää tietoja. Vaikka tämä saattaa tuntua turhalta, se kannattaa. Kun tiedostoja on useita, on hankala löytää yksittäistä diaa ellei täsmälleen muista missä esityksessä se on. Jos on valinnut julkisen latauksen, tässä kohdassa voi valita, minkälaisen käyttöoikeuden muille antaa. Eri vaihtoehtojen tiedot löytyvät  täältä.


 

Valitse Save and Publish ja saat tämän näkymän. Tästä voit esimerkiksi lähettää sähköpostiviestin, jos haluat jakaa vaikka lomakuviasi sukulaisille.

 
Kun My Docs välilehdellä valitset haluamasi tiedoston, saat tämän näkymän.



Valitse Embed, ja saat harmaan laatikon, jossa on HTML-koodi. Kopioi se.

 

Seuraavaksi viedään se Opitiin. Valitse oikea jakso ja siellä Tehtäväpohjat.

 
Valitse HTML-editori.

 
Tehtävä vaatii otsikon. Koska sinulla on HTML-koodi, sinun pitää valita WYSIWYG-editorin sijasta HTML-editori (ks. kuva).
 
Liitä koodi ja tallenna. Kun palaat tavalliseen näkymään, ei editorissa näy muuta kuin linkki, mutta esikatselulla sen pitäisi näkyä.
 
Kun palaat takaisin tehtävään ja avaat sen, näkymä on tämä. PowerPoint -esityksesi on kehyksissä, joista löytyy kelaus eteen- ja taaksepäin sekä Full screen -valinta.

 

Vastaavalla tavalla voit lisätä koodin muualle. Lisäsin sen myös tähän, jotta voit katsella lopputulosta. Diat, joissa kuva on kokonainen, latautuvat hieman hitaammin.

Israel 2009 -


Docstoc tukee Word-, Excel-, Powerpoint-, pdf-, rtf- ja txt-tiedostoja ja lisäksi Office-tiedoston versiollakaan ei ole väliä. Suuri pdf aukeaa todella kätevästi ja nopeasti ja oppilaat eivät tarvitse Office-pakettia. Flash pitää olla päivitetty, mutta se alkaa olla vaatimus nykyään jo muutenkin. Lataus on ilmainen.

Kuten jo alussa mainitsin, palveluita on useita. Tässä sama tiedosto Scribd-palvelussa:
Israel 2009


Tässä Slideshare-esitys


View more presentations from Leena Helttula.


Muitakin löytyy kuin mainitsemani kolme palvelua. Voit vaikka kokeilla Google-haulla sharing slides

1 comments:

Unknown January 21, 2010 at 9:39 AM  

Kiitos, olen käyttänyt tiedon S2 tunnilla, ja kyllä se diaesitys oli piristänyt puhe.
Canth

Tästä Blogista:

Blogi on avattu käytettäväksi Turun iltalukion AT3 kurssin materiaalina lukuvuonna 2008-2009. Koska olen noin 1,5 vuoden aikana blogia pitäessäni tutustunut moniin uusiin välineisiin, sivustoihin ja tekniikoihin, blogi tulee jatkamaan kurssin jälkeenkin kanavanani esitellä oppimiani juttuja muille.

Blogi on varustettu Creative Commons lisenssillä, jonka käyttöehdot saat näkyviin napsauttamalla alla olevaa linkkiä.

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP