Saturday, March 21, 2009

Internet - yhteisöjä

Tähän on koottu pääasiassa sellaisia yhteisöjä, joista minulla ja/tai oppilailla on kokemuksia.


Facebook

on sosiaalinen palvelu, joka yhdistää ystäviä ja asioita, työ- ja opiskelutovereita, sekä tavallisia tuttavia. Ihmiset käyttävät Facebookia ollakseen sosiaalisessa kanssakäymisessä ystäviensä kanssa, ladatakseen kuvia palveluun, jakaakseen linkkejä ja videoita toisilleen, sekä oppiakseen lisää ihmisistä, joita he ovat tavanneet. Pääpiirteisesti sivusto tarjoaa käyttäjille mahdollisuuden käyttäjäprofiilin ja blogin luomiseen, sekä yhteydenpitoon ystäviensä kanssa. (lainaus wikipedia)

Suomalainen vastaava yritelmä Lyyra, (Facebook perustettiin alkujaan opiskelijoille)


Kokemuksia:

  • profiilin voi valita näkyväksi kaikille tai vain ystäville
  • kuten muillakin sivustoilla, kuvan käyttö on suotavaa. Jos ei halua selkokuvaa, voi valita lapsuuskuvan tai taiteelllisen photoshop-version. Kuvattomat lasketaan tyypeiksi, jotka eivät ole edes kiinnostuneet asiasta ja näin ollen kannattaa jättää huomiotta.
  • Kuten muuallakin, kannattaa varoa sanomisiaan. Maailmalta kuullun mukaan Facebook on jo johtanut ainakin avioeroon ja erottamiseen. Tulevat potentiaaliset työnantajat voivat tutkia tekemisiäsi.
  • Ystävien hyväksynnässä kannattaa olla varovainen. Täälläkin on liikkeellä nigerialaishuijauksia ja treffiseuraa etsiviä.
  • Pystyy keskustelemaan ihmisten kanssa samalla tavalla kuin Messengerissä tai Skypessä, yksityisesti, päivittämättä sivua.


MySpace
Internet-yhteisösivusto, jota ylläpitää samanniminen yritys West Hollywoodissa Kalifornian osavaltiossa Yhdysvalloissa. Sivusto tarjoaa käyttäjille mahdollisuuden käyttäjäprofiilin ja blogin luomiseen. Käyttäjät voivat lisätä järjestelmään myös musiikkia, videoita ja kuvia. MySpace Finland on myös nykyään olemassa.

Kokemuksia:

  • toimii yhtyeiden, laulajien ja muiden taiteilijoiden promopaikkana.
  • tätä kautta olen saanut useita rahapyyntöjä (köyhä lapsi ei pysty kouluttautumaan, joku tarvitsee pankkitiliäni sijoitusta varten, yms.) ja "poikaystäväehdokkaita".

IRC-Galleria
on suomalainen www-yhteisöpalvelu, johon suomalaiset Internetin käyttäjät voivat lisätä valokuvia ja tietoja itsestään. Rekisteröityneet käyttäjät voivat kommentoida valokuvien alle. Käyttäjät nuoria ja sivustolla myös osio Tietoa vanhemmille

Kokemuksia (kaikki oppilailta):

  • Ihan hyvä tapa pitää yhteyttä ystäviin
  • Liittyminen on maksullinen (kännykällä)
  • Jos haluaa kommentoida yksityisesti muille, pitää tilata vip-tila käyttöönsä, muutoin kaikki näkevät kaikki kommentit
  • Pääosassa on kuvakansio, johon voi lisätä omia kuviaan, sekä mahdollisuus kommentoida ja keskustella kyseisen kuvan tai kuvien profiilin omistajan kanssa
  • Mahdollisuus liittyä erilaisiin yhteisöihin, jotka kertovat liittyjän mielipiteistä tai mielenkiinnon kohteista

Kuvake
on ihmisten tapaamispaikka 15-25 vuotiaille.
Muihin yhteisöihin verrattuna Kuvakkeessa on reilut ilmaiset ominaisuudet kavereiden yhteydenpitoon ja uusien tuttujen löytämiseen. Toiseksi suosituin suomalainen nuorten verkkoyhteisö (teksti lainattu kotisivulta)

Ning
on verkkopalvelu, jonka avulla käyttäjät voivat tehdä omia sosiaalisia verkkosivuja ja yhteisöjä.



Kokemuksia:

kiva paikka luoda omia verkostoja. Tosin saattaa johtaa informaatioähkyyn kun kaikki innostuvat luomaan omiaan ja niihin alaryhmiä. Olen tällä hetkellä jäsenenä verkostoissa



MyCorgi.com

Social News Central

Passionate Teachers











Sosiaaline
n media oppimisen tukena


Vinkkiverkko


Wired Journalists
Classroom 2.0


ja vielä muutamassa pienemmässä enkä ehdi juurikaan edes käydä sivuilla, saati sitten osallistua keskusteluihin... No, aina on paikka mistä kysyä, jos neuvoja tarvitsee.



Explode.us


linkki Mashablen artikkeliin






Frappr Map

  • Karttoja ystävistä, ryhmistä, lempipaikoista...
  • Chat, vietin lähetys, foorumi, valokuvakansio

Käytössä näemmä suomalaisillakin. ks. Google



Orkut


(saanut nimen Googlen työntekijän mukaan - Orkut Büyükkökten.)


Facebook klooni, suomalaisessa Wikipediassa väitetään, että tarvitaan kutsu jäseneltä, mutta se ei ole pitänyt paikkaansa kahteen vuoteen.



LinkedIn
on business-orientoitunut sosiaalinen verkkosivusto "ammattilaisille"



Linkki: lista sosiaalisista verkkosivustoista (in English)

0 comments:

Tästä Blogista:

Blogi on avattu käytettäväksi Turun iltalukion AT3 kurssin materiaalina lukuvuonna 2008-2009. Koska olen noin 1,5 vuoden aikana blogia pitäessäni tutustunut moniin uusiin välineisiin, sivustoihin ja tekniikoihin, blogi tulee jatkamaan kurssin jälkeenkin kanavanani esitellä oppimiani juttuja muille.

Blogi on varustettu Creative Commons lisenssillä, jonka käyttöehdot saat näkyviin napsauttamalla alla olevaa linkkiä.

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP