Internet - yhteisöjä
Tähän on koottu pääasiassa sellaisia yhteisöjä, joista minulla ja/tai oppilailla on kokemuksia.
Facebook
on sosiaalinen palvelu, joka yhdistää ystäviä ja asioita, työ- ja opiskelutovereita, sekä tavallisia tuttavia. Ihmiset käyttävät Facebookia ollakseen sosiaalisessa kanssakäymisessä ystäviensä kanssa, ladatakseen kuvia palveluun, jakaakseen linkkejä ja videoita toisilleen, sekä oppiakseen lisää ihmisistä, joita he ovat tavanneet. Pääpiirteisesti sivusto tarjoaa käyttäjille mahdollisuuden käyttäjäprofiilin ja blogin luomiseen, sekä yhteydenpitoon ystäviensä kanssa. (lainaus wikipedia)
Suomalainen vastaava yritelmä Lyyra, (Facebook perustettiin alkujaan opiskelijoille)
Kokemuksia:
- profiilin voi valita näkyväksi kaikille tai vain ystäville
- kuten muillakin sivustoilla, kuvan käyttö on suotavaa. Jos ei halua selkokuvaa, voi valita lapsuuskuvan tai taiteelllisen photoshop-version. Kuvattomat lasketaan tyypeiksi, jotka eivät ole edes kiinnostuneet asiasta ja näin ollen kannattaa jättää huomiotta.
- Kuten muuallakin, kannattaa varoa sanomisiaan. Maailmalta kuullun mukaan Facebook on jo johtanut ainakin avioeroon ja erottamiseen. Tulevat potentiaaliset työnantajat voivat tutkia tekemisiäsi.
- Ystävien hyväksynnässä kannattaa olla varovainen. Täälläkin on liikkeellä nigerialaishuijauksia ja treffiseuraa etsiviä.
- Pystyy keskustelemaan ihmisten kanssa samalla tavalla kuin Messengerissä tai Skypessä, yksityisesti, päivittämättä sivua.
MySpace
Kokemuksia:
- toimii yhtyeiden, laulajien ja muiden taiteilijoiden promopaikkana.
- tätä kautta olen saanut useita rahapyyntöjä (köyhä lapsi ei pysty kouluttautumaan, joku tarvitsee pankkitiliäni sijoitusta varten, yms.) ja "poikaystäväehdokkaita".
IRC-Galleria
Kokemuksia (kaikki oppilailta):
- Ihan hyvä tapa pitää yhteyttä ystäviin
- Liittyminen on maksullinen (kännykällä)
- Jos haluaa kommentoida yksityisesti muille, pitää tilata vip-tila käyttöönsä, muutoin kaikki näkevät kaikki kommentit
- Pääosassa on kuvakansio, johon voi lisätä omia kuviaan, sekä mahdollisuus kommentoida ja keskustella kyseisen kuvan tai kuvien profiilin omistajan kanssa
- Mahdollisuus liittyä erilaisiin yhteisöihin, jotka kertovat liittyjän mielipiteistä tai mielenkiinnon kohteista
Kuvake
Muihin yhteisöihin verrattuna Kuvakkeessa on reilut ilmaiset ominaisuudet kavereiden yhteydenpitoon ja uusien tuttujen löytämiseen. Toiseksi suosituin suomalainen nuorten verkkoyhteisö (teksti lainattu kotisivulta)
Ning
on verkkopalvelu, jonka avulla käyttäjät voivat tehdä omia sosiaalisia verkkosivuja ja yhteisöjä.
Kokemuksia:
kiva paikka luoda omia verkostoja. Tosin saattaa johtaa informaatioähkyyn kun kaikki innostuvat luomaan omiaan ja niihin alaryhmiä. Olen tällä hetkellä jäsenenä verkostoissa
Sosiaalinen media oppimisen tukena
Wired Journalists
Classroom 2.0
ja vielä muutamassa pienemmässä enkä ehdi juurikaan edes käydä sivuilla, saati sitten osallistua keskusteluihin... No, aina on paikka mistä kysyä, jos neuvoja tarvitsee.
linkki Mashablen artikkeliin
- Karttoja ystävistä, ryhmistä, lempipaikoista...
- Chat, vietin lähetys, foorumi, valokuvakansio
Käytössä näemmä suomalaisillakin. ks. Google
(saanut nimen Googlen työntekijän mukaan - Orkut Büyükkökten.)
Facebook klooni, suomalaisessa Wikipediassa väitetään, että tarvitaan kutsu jäseneltä, mutta se ei ole pitänyt paikkaansa kahteen vuoteen.
LinkedIn
on business-orientoitunut sosiaalinen verkkosivusto "ammattilaisille"
Linkki: lista sosiaalisista verkkosivustoista (in English)
0 comments:
Post a Comment