Saturday, March 14, 2009

Kirjanmerkkisivustoja

Miksi käyttää internetin kirjanmerkkipalveluja?
  • Siirtyminen tietokoneelta toiselle käy helposti. Tärkeät sivut löydät missä tahansa oletkin.
  • Tagien eli nimilappujen avulla löydät kirjanmerkit helposti
  • Jakaminen on helppoa. Voit lähettää linkkejä ystävillesi tai he voivat itse tarkastella merkitsemiäsi sivuja.
  • Tagit (nimilaput) auttavat löytämään ihmisiä, joilla on samoja harrastuksia kuin sinullakin. Omat vakiohakusanani ovat puzzles, mathematics ja education (englanniksi löytyy paljon enemmän, mutta suomikin käy). Voit liittää mielenkiintoisia ihmisiä verkostoosi ja seurata linkkejä, joita he löytävät. Mitä enemmän ystäviä, sitä parempia linkkejä löydät.

Lista eri sivustoista löytyy wikipediasta.

Suomenkielisiäkin yritelmiä on ollut, mutta ilmeisesti kaikki ovat lopettaneet, koska suomenkielellä kyseistä artikkelia ei edes ole! Tosin tämä on tietoa, joka vanhenee hyvin nopeasti.

Delicious (aikaisemmin Del.icio.us)




-paljon tuloksia myös suomenkielisillä hakusanoilla

-mukava käyttää, mutta tagit on syytä valita huolella. Tämä koskee tietenkin mitä tahansa sivustoa, mutta Delicious tarjoaa mahdollisuuden kerätä tagit nipuiksi (bundles) ja jollet ole huolellinen, niputtamattomien tagien lukumäärä kasvaa turhan suureksi. Tosin tämä voi olla pelkästään minun ongelmani.

-Kun merkitset sivun, saat ehdotuksia suositelluista ja useinkäytetyistä tageistä. Lisäksi sinulla on tilaa kuvailla linkkiä 1000 merkin verran.



StumbleUpon



-toimii myös sosiaalisena yhteisönä ja täällä löytää ystävällisiä mukavia ihmisiä, jos vain uskaltaa antaa tilaisuuden.

-kuten nimi antaa ymmärtää, voit törmätä hyviin sivuihin. Asentamalla koneeseesi SU-työkalurivin, voit painaa Stumble! -nappulaa ja saat näkyviin satunnaisen sivun. Sivu määräytyy valitsemiesi intressien ja jo merkitsemiesi aiheiden pohjalta. Voit antaa sivulle äänesi painamalla peukalo ylös tai peukalo alas. Lisäksi voit kirjoittaa mielipiteesi tai mitä vain haluat linkkiin liittää. Kuvia voi myös fotoblogata.

-useat jäsenet kiinnittävät valtavasti huomiota SU-blogin ulkonäköön ja täältä löytää todella upeita esityksiä. Kuvabloggaus on ainakin minulle hyödyllinen. Usein fotobloggaan logon muistaakseni sivuston paremmin. Vaikka näin en tekisikään, voin tarkastella merkittyjä sivuja sivuston luoman esikatselukuvan avulla. Ohessa pieni osa omasta blogistani:

Tähdet merkitsevät suosittua sivua ja SU on paljon käytetty markkinoinnissa. Jäsenet voivat lähettää ystävilleen sivuja (tulevat sivut näkyvät työkalupalkissa) ja joskus joku voi lähetellä niitä yli ärsytyskynnyksen. Tällöin kannattaa lähettää viesti kyseiselle ystävälle tai poistaa hänet ystävistä. Kyseisen henkilön ilmoittaminen sivuston ylläpitäjälle on mahdollista, mutta neuvon rauhalliseen lähestymistapaan. Tällä sivustolla on aivan tarpeeksi niitä, jotka omistavat aikansa spammin paljastamiseen. Kilpailu siitä, kuka löytää tietyn sivun on kova. Se, joka löytää paljon suosituiksi tulevia linkkejä saa mainetta ja kunniaa. Omaa blogia ei kannata löytää! Se voidaan katsoa spammaukseksi. Myös oman blogin lähettämisessä ystäville kannattaa olla varovainen.

-myös suomalaisia jäseniä ja suomalaisia sivuja löytyy.

-tämä on ensimmäinen sosiaalinen verkkosivustoni ja tietyllä tavalla pidän siitä edelleen eniten. Kannattaa olla varovainen sen Stumble! -nappulan kanssa. Siihen voi jäädä koukkuun...




Diigo



-jonkinverran suomenkielisiä käyttäjiä, kannattaa etsiä käyttämällä suomenkielisiä tageja.


-opettajalle loistava verkosto on Web Tools for Educators niminen ryhmä. Sieltä olen löytänyt aivan loistavia linkkejä web2.0 -työkaluihin ja niiden käyttöön opetuksessa.



Digg


-toimii enemmänkin uutiskanavana.


-mahdollisuus lähettää uutinen suoraan omaan blogiin

-Digg -sivustolla on valtava lukijakunta ja kilpailu etusivulle pääsemisestä on todella kova. Digg rajoittaa lähetettyjä artikkeleita useilla säännöillä ja vaihtelee taktiikkaa, jolla etusivulle pääsee. Sivuston tuoma julkisuus artikkeleille on huima ja ei ole tavatonta, että serverit kaatuvat Diggin tuomasta liikenteestä. Suosio tuo mukanaan varjopuolia; moni yrittää spammausta joka loppuu yleensä hyvin lyhyeen. Tietyt sivustot ovat joutuneet sulkulistalle ja käyttäjiä on erotettu väärinkäytösten vuoksi. Kilpailu myös käyttäjien kesken on kova. Etusivulla esiintyvät linkkien lähettäjät ovat hyvin usein samoja ja näitä tehokäyttäjiä (power users) monet inhoavat ja onkin ihmisiä, jotka omistavat suuren osan ajastaan tehokäyttäjien sabotointiin ja ilkeisiin kommentteihin. Ennenkuin alat suunnitella suosion saamista Diggin etusivulla, tietenkin englanninkielisillä artikkeleilla, tarkkaile miten yhteisö toimii. Hätäily ja omien linkkien liiallinen työntäminen johtaa yleensä huonoihin lopputuloksiin. Olen yksi näistä tehokäyttäjistä, mutta olen säästynyt pahoilta hyökkäyksiltä. Ystävällisyys kannattaa aina!

Reddit


-Diggin kilpailija ja osa yhteisöstä koostuu Diggistä paenneista. Mahdollisuus muodostaa omia subreddittejä ja kutsua niihin jäseniä. Erilaisten ala-reddittien lukumäärä onkin ihan liian suuri.

Mixx


-Diggin ja redditin klooni, ei vielä saavuttanut suurta suosiota. Yhteisössä hyvin ystävällistä porukkaa, mutta aktiivijoukko pienehkö. Uudistettu etusivu aika sekava.

Y! Buzz (Yahoo)


-muuttui vasta hiljattain julkiseksi, ja on vielä beta vaiheessa. Kehittyy siis todennäköisesti vielä. Tällä hetkellä anti aika suppea.



Kaikkin näihin liittyy sosiaalinen kanssakäyminen, jonka avulla niistä saa mahdollisimman suuren hyödyn. Tosin ystävyyssuhteita ei ole pakko luoda ellei halua. Jokaista sivustoa voi lueskella myös liittymättä jäseneksi. Suosittelen lämpimästi! Kun hakusana on riittävän laaja, näiltä sivuilta saa muiden jo suodattamia linkkejä yleisen Googlehaun sijasta. Googlehakukin on helpompaa. Esimerkiksi Stumblen peukalot näkyvät omassa läppärissäni myös Googlen hakusivun linkeissä.

1 comments:

Anonymous,  February 2, 2022 at 3:51 PM  

The best free slots at luckyclub.live
› slots › luckyclub free › slots › free The best free slots at luckyclub.live. Find free spins and casino games at LuckyClub today!

Tästä Blogista:

Blogi on avattu käytettäväksi Turun iltalukion AT3 kurssin materiaalina lukuvuonna 2008-2009. Koska olen noin 1,5 vuoden aikana blogia pitäessäni tutustunut moniin uusiin välineisiin, sivustoihin ja tekniikoihin, blogi tulee jatkamaan kurssin jälkeenkin kanavanani esitellä oppimiani juttuja muille.

Blogi on varustettu Creative Commons lisenssillä, jonka käyttöehdot saat näkyviin napsauttamalla alla olevaa linkkiä.

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP