Sunday, March 22, 2009

Miten löydän blogeja?

Blogi on verkkosivu tai -sivusto, johon yksi tai useampi kirjoittaja kirjoittaa enemmän tai vähemmän säännöllisesti niin, että uudet tekstit ovat helposti löydettävissä (yleensä sivun yläreunassa), ja niin että vanhat tekstit säilyvät luettavina ja muuttumattomina uusista teksteistä huolimatta.
Blogissa on mahdollista julkaista sisältöä tekstin lisäksi myös kuvien, videokuvan tai äänen muodossa. Tiedon esityksessä blogeille tunnusomaista muihin www-sivuihin verrattuna on ajan, linkityksen ja henkilökohtaisen näkökulman painotus. Muita tunnusomaisia piirteitä blogeille on kommentointimahdollisuus ja RSS- tai Atom-syötteet, joiden avulla voidaan helposti ohjelmallisesti seurata ja levittää blogin sisältöä.
Mikään yksittäinen piirre ei ole vaadittu tai tee blogista blogia, mutta mitä useampi niistä toteutuu sen "blogimaisempi" se on.
Huom! Blogi ei siis ole verkkopäiväkirja, vaikka moni tällä hetkellä niin tuntuu ajattelevan. Verkkopäiväkirjojakin löytyy, mutta tämän jutun tarkoitus on auttaa etsimään oikeita blogeja.

Mainittakoon tässä omat suosikkini. Tekniikkablogien parhaimmistoa on Walyou ja taidetta ja kulttuuria tarjoaa Cultcase. Suomenkielisistä luen eniten Opeblogia, josta on ollut paljon apua näitäkin sivuja väsätessä.

Maailmanlaajuisesti blogien suosituimmuuslistaa pitää Technorati, jonka listauksen mukaan TOP1 blogi on Huffingtonpost, kun lasketaan linkitykset muualle. Lähinnä tämä tarkoittaa siteerauksia/mainintoja muissa blogeissa. Faneja on eniten blogilla Boing Boing ja ymmärrän kyllä miksi. Olen itse yksi faneista :) Linkki TOP100 sivulle


Blogilista.fi listaa tilatuimmaksi blogiksi colour me ! ja luetuimmaksi Mungolife (12.3.2009 klo 11:46) ja molemmilla listoilla tuntuu muoti jyräävän.






Blogispotti.fi kirjaa suosituimpia kirjoituksia, joskin lukuihin on syytä suhtautua varauksella. Äänestäjinä toimivat yhteisön jäsenet ja niitä taas ei ole kovin paljon. Suosituin näyttää olevan Mistä rahaa webbiin? blogista Kapinallisen päiväkirja.


Blogs.fi ympäristön "featured blogs" (PS: ensimmäinen suomenkielinen blogini on täällä. Jätin sen aikanaan, kun mainosten poistamisesta olisi joutunut maksamaan. Osa ohjeista ja linkeistä tulee englanniksi...)



Twingly listaa suosituimpia blogeja eri kielillä ja sen TOP1 on TechCrunch (ei hassumpi, lueskelen itsekin) ja kun valitsee kieleksi suomen, niin TOP1 on Valokuvatorstai, joka ei oikestaan ole blogi, vaan eräänlainen blogien linkkilista. TOP2 on "oikea" blogi MadeByMyself, joka nimestään huolimatta on suomenkielinen.




Muita hakemistoja Googlella
suomeksi
englanniksi

Lisäksi on maailmanlaajuisia hakemistoja joihin blogistit itse syöttävät blogiensa tiedot. Kaksi tunnetuinta, joihin myös itse kuulun.


MyBlogLog (valitse jokin hakusana, suomi tuotti muutaman tuloksen)


BlogCatalog (samalla hakusanalla paljon enemmän, vaikka teksti ei aina suomeksi olekaan)



Tehtävänä oppilailla oli selailla listoja ja etsiä sisällöllinen ja ulkonäöllinen suosikki (ulkonäköön tietysti liittyy myös luettavuus; jos sivujen latautuminen kestää kauan, blogi ei ole hyvä!). Aikaa ei kovin paljon ollut, joten lista jäi lyhyehköksi, eivätkä kaikki löytäneet mitään kiinnostavaa... Blogien lukeminen ei ole kovin suosittua!

Paras ulkonäkö:

vain yksi suosikki MacBlender (hyvä esimerkki siitä, että rauhallinen väritys on kaunis)

Kiinnostavia blogeja:

mozilla labs
Gizmodo
Lifehacker

Muita linkkejä:
englanninkielinen blogini Conceptisaddict
Turun iltalukion oma blogi
Matikkablogini, jota on viime aikoina käytetty vain tarvittavien kuvien tallentamiseen, mutta tarkoitus on sitäkin jatkaa...

0 comments:

Tästä Blogista:

Blogi on avattu käytettäväksi Turun iltalukion AT3 kurssin materiaalina lukuvuonna 2008-2009. Koska olen noin 1,5 vuoden aikana blogia pitäessäni tutustunut moniin uusiin välineisiin, sivustoihin ja tekniikoihin, blogi tulee jatkamaan kurssin jälkeenkin kanavanani esitellä oppimiani juttuja muille.

Blogi on varustettu Creative Commons lisenssillä, jonka käyttöehdot saat näkyviin napsauttamalla alla olevaa linkkiä.

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP