Thursday, November 19, 2009

Japanilaiset ristikot: Laivanupotus

Laivanupotussäännöt

Laivanupotus, joka tuli suosituksi 1992, on yksinpeliversio pelistä, jota monet ovat pelanneet lapsena. Pelissä selviää pelkällä logiikalla ja matematiikkaa ei tarvita.

Tyypillinen laivanupotus ristikko koostuu 10x10 ristikosta, johon on piilotettu 10 tunnetun laivan muodostama laivasto. Alussa annetaan tieto, kuinka monta laivan osaa on jokaisessa rivissä ja sarakkeessa ja lisäksi jotkin ruuduista voi olla valmiiksi täytetty. Tehtävänä on saada selville missä kaikki kymmenen laivaa ovat.

Klassinen laivanupotus

Jokainen ristikko edustaa merta, jossa on piilotettu laivasto. Laivat voivat olla vaaka- tai pystysuorassa suunnassa. Mikään laiva ei saa koskettaa toista laivaa edes kulmittain. Luvut ristikon vasemmalla puolella ja ylhäällä osoittavat kuinka monessa rivin/sarakkeen ruudussa on laivan osa. Toisinaan ruuduissa voi valmiiksi olla laiva tai vettä helpottamassa aloitusta. Tehtävänä on selvittää missä kaikki laivat ovat.

Classic Battleships puzzleClassic Battleships solution

Klassisia laivanupotuspelejä on useita kokoja ja vaikeusasteita ja erikokoisissa peleissä on eri määrät laivoja. Esimerkiksi  klassisessa 10x10 pelissä on yksi taistelulaiva, kaksi risteilijää, kolme hävittäjää ja neljä sukellusvenettä.

Classic Battleships fleet legend

Sukellusvene on yhden ruudun täyttävä pyöreä alus, hävittäjissä on kaksi pääpalaa, risteilijöissä on kaksi päätä ja keskikappale ja taistelualuksessa on kaksi päätä ja kaksi keskikappaletta. Kaikki loput ruudut sisältävät vettä, ja sen merkkinä voi käyttää pelissä lainehtivan veden kuvaa tai merkitä vesiruudut "X" merkillä.

Tutorial



Screentosterilla nauhoittamani esimerkki:


Esimerkkipelejä voit pelata täällä

Tekniikkavinkkejä löydät täältä

Taasen sivupalkistani löytyy puzzle, joka vaihtuu viikottain.

Kuvat ja osa tekstistä Conceptis Ltd. luvalla (käännös englanninkielisestä alkuperäistekstistä)



1 comments:

Anonymous,  November 29, 2010 at 5:31 AM  

Ehkä ainoa noista japanilaisista jutuista mitä määki näin äkkiseltään osaan pelata tai tehdä :) toine mikä taittuu ni on sudokut ja niistäki tais olla vähän alempana joku juttu :) T:Miska.S

Tästä Blogista:

Blogi on avattu käytettäväksi Turun iltalukion AT3 kurssin materiaalina lukuvuonna 2008-2009. Koska olen noin 1,5 vuoden aikana blogia pitäessäni tutustunut moniin uusiin välineisiin, sivustoihin ja tekniikoihin, blogi tulee jatkamaan kurssin jälkeenkin kanavanani esitellä oppimiani juttuja muille.

Blogi on varustettu Creative Commons lisenssillä, jonka käyttöehdot saat näkyviin napsauttamalla alla olevaa linkkiä.

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP