Tuesday, November 17, 2009

Japanilaiset ristikot: Pic-A-Pix

Tällä kerralla esittelyssä on oma suosikkini. Olen viettänyt tuntikausia ratkaisten näitä ristikoita, joihin en ole sudokujen lailla kyllästynyt. Suomessa Sanoma magazines julkaisee näitä nimellä Japanilaiset ristikot. Vastaava suomenkielinen julkaisu on nimeltään Siluettiristikot, mutta se ei ole tasoltaan yhtä hyvä.

Pic-a-Pix perustuu ristikkoon, johon asetellaan sopivia lohkoja, jotka paljastavat piilotetun luvan. Ainoastaan loogisia päätelmiä käyttäen ratkaisija päättää, mitkä neliöt väritetään ja mitkä pitää jättää tyhjäksi.

Pic-A-Pix puzzleja on sekä mustavalkoisina että värillisinä ja niiden koko ja vaikeusaste vaihtelee. Yhden ristikon ratkaisu voi siis kestää viidestä minuutista useihin tunteihin. Jos teet virheen, voi olla, että virhe paljastuu vasta huomattavasti myöhemmin ja huomaat joutuneesi ristiriitaan aivan loppuvaiheessa...

Mustavalkoinen Pic-A-Pix

Jokainen puzzle muodostuu tyhjästä ristikosta ja vinkeistä. jotka ovat jokaisen rivin vasemmalla puolella ja jokaisen sarakkeen yläpuolella. Tehtävänä on paljastaa kuva maalaamalla lohkoja riveistä ja sarakkeista niin, että lohkojen pituudet sopivat vastaviin vinkkeihin. Kahden lohkon välissä on ainakin yksi tyhjä neliö.

B&W Pic-a-Pix (A)B&W Pic-a-Pix (B)B&W Pic-a-Pix (C)

2-väriset ja moniväriset Pic-A-Pixit

Jokainen puzzle muodostuu tyhjästä ristikosta ja värillisistä vinkeistä.jotka ovat jokaisen rivin vasemmalla puolella ja jokaisen sarakkeen yläpuolella. Tehtävänä on paljastaa kuva maalaamalla lohkoja riveistä ja sarakkeista niin, että lohkojen pituudet ja värit sopivat vastaviin vinkkeihin. Kahden samanvärisen lohkon välissä on aina vähintään yksi tyhjä ruutu. Kahden erivärisen lohkon väliin ei välttämättä tule yhtään tyhjää ruutua.

Color Pic-a-Pix (A)Color Pic-a-Pix (B)Color Pic-a-Pix (C)

Tutorial:



Screentoasterilla värillisen puzzlen ratkaisusta tekemäni video





Videossa käytetty puzzle kuten muutkin esimerkkipuzzlet löytyvät täältä

Tekniikkavinkkejä löytyy täältä

Asiasta on kirjoitettu myös kaikki harvinaisemmatkin tekniikat esittelevä kirja. Tältä sivulta löydät linkin, josta pdf-tiedoston voi ladata.

Pic-A-Pix on Conceptiksen ristikolle antama nimi. Samoja ristikoita julkaistaan nimillä nonogram, hanjie, picross ja griddler muutaman yleisimmän mainitakseni. Toiseksi paras sivusto, jolla voi pelata verkossa on griddlers.net. Sivuston puzzlet ovat käyttäjien tekemiä ja laatu vaihtelee. Paras puoli kyseisessä sivustossa on kolmioista tehdyt ristikot, joita Conceptis ei toistaiseksi tarjoa.

Vastaavia ristikoita löytyy myös peleinä, jossa voitto perustuu oikeaan ratkaisuun minimiajassa. Usein näissä peleissä lopputulos muistuttaa musteläiskätestin kuvaa eikä siis esitä yhtään mitään. Olen jopa törmännyt peliin, jossa oikeita ratkaisuja olisi ollut useampia. Ilmeisesti siis riitti, että löysi yhden niistä.


0 comments:

Tästä Blogista:

Blogi on avattu käytettäväksi Turun iltalukion AT3 kurssin materiaalina lukuvuonna 2008-2009. Koska olen noin 1,5 vuoden aikana blogia pitäessäni tutustunut moniin uusiin välineisiin, sivustoihin ja tekniikoihin, blogi tulee jatkamaan kurssin jälkeenkin kanavanani esitellä oppimiani juttuja muille.

Blogi on varustettu Creative Commons lisenssillä, jonka käyttöehdot saat näkyviin napsauttamalla alla olevaa linkkiä.

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP